dijous, 21 d’abril del 2011

Queixes sobre l'estat de les pedreres

Revista “La Rambla”. 01-06-1931


LLETRA OBERTA

A les autoritats de Barcelona

El senyor Enric J. Ferrer, de Barcelona, enginyer, ens envia per a la seva publicació el següent comentari, adreçat a les autoritats de Barcelona:

Amb tot el respecte, em permetreu demanar-vos: ¿Per quines raons, un particular, per més senyes sostenidor d’una Unió Patriòtica, pot destruir la urbanització traçada per l'Ajuntament, sense que ningú no li demani responsabilitats?

Es tracta de les dissortadament famoses pedreres de Can Baró, on, sense escrúpols de cap mena, hom destrueix la muntanya, saltant per damunt de la llei de mines, befant se de les ordres del governador, enganyant a tothom i fent un negoci escandalós, tot posant en perill les vides i les cases dels modestos propietaris d'aquella tan xamosa barriada.

¿Qui és el responsable, senyor alcalde, de l'accident ocorregut el dia 18 d'abril a una pobra veïna, i que li costà una cama, ja que una pedra llançada per una barrinada li trencà la cuixa, davant de casa seva? ¿Com es guanyarà la vida aquesta pobra dona, quan d'ací a cinc o sis mesos (segons la nota del facultatiu, que esta en poder del Govern civil), pugui sortir de l'hospital amb una sola cama, si no hi ha cap complicació més greu?

Jo acuso les autoritats de Barcelona -Milans del Bosch, Viver, Barrera, Despujols, Márquez, Güell, etcètera-  tots aquells que han tolerat a gratcient l'expoliació iniqua, tots aquella que han permès que les queixes fossin neutralitzades en el centre miner, impunement, tots aquells que sota !a conxorxa upetista, han deixat fer als seus amics d'En Foronda una destrucció sistemàtica d’un tros de Barcelona; tots aquells que permeten que es barrini a menys de quaranta metres dels edificis (segons la llei de Mines) i amb càrregues exagerades que esquerden les finques; tots aquells que permeten que al centre urbanitzat, dissimulat amb una finca, pugui existir un polvorí carregat de dinamita; a tots aquells que pel papu de deixar sense feina trenta obrers, deixen la seva autoritat en un lloc molt poc decent. Perquè, consti una vegada més, que aquesta barriada no desitja augmentar els sense feina per a arreglar la urbanització destruïda, manquen, no trenta obrera, sinó tres-cents, que podrien treballar força temps a embellir en que fins ara ha estat destruït.

Es d'esperar que d’ara endavant no caldrà parlar també de negligència. Ja que actualment, avisats per algun espia que hi ha en un Centre molt oficial, els explotadors de les pedreres estan assabentats de les visites oficials que es projecten, amb temps suficient per a prendre mesures enganyoses, i entre temps, van avançant .escandalosament els seus treballs a les parts altes... menys quan es presenta la guardia civil, ja que aleshores baixen els obrers a fer altres feines més lícites
.
Aquesta farsa ha d'acabar, senyor governador i senyor alcalde. La dignitat de les vostres autoritats està en joc, així com la vida i la hisenda d'aquests modestos propietaris, que si fins ara han tingut el deure de pagar totes les gabelles, no han tingut el dret de fer-se escoltar.

Confiem d'ésser atesos ràpidament i demanem que s'exigeixin responsabilitats a aquests funcionaris que han mancat al seu deure elemental de fer complir les lleis, í mentrestant, us desitja molts anys de vida pel bé de la República.

ENRIC J. FERRER
Enginyer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada