La baronia

La baronia de Sant Lluís

El primer baró de Sant Lluís va ser:

Josep Manel de Pascali i Sampere [Santpere] (Barcelona, 15-05-1760? – a.1810)
Va ser nomenat com a Baró de Sant Lluís, mitjançant un Reial decret signat pel rei Carles IV, datat a Aranjuez (Madrid) el 6 d’abril de 1794. Va ser Ambaixador de l’Estat espanyol a Suïssa.

====

Maria de Pau i van Marck de Lummen (? - Madrid, 02-01-1812)
Baronessa de Sant Lluís, esposa de Josep Manel de Pascali, va ser acceptada com a membre de l’Orde de les Dames Nobles de Maria Lluïsa el 04.10.1802. Va ser la mainadera de SAR Maria Isabel de Borbó, reina de les Dues Sicílies.

* * *

El títol de Baró de Sant Lluís hauria anat a parar a les mans de la filla única d'aquest matrimoni, Manuela Maria de Pascali i de Pau, però ella va morir el 1810 a Tarragona, abans que la mare (1812).

* * *

El títol va ser pretès pel Sr. Tomás de Andrés Serrano, el 25 d’agost de 1833, al·legant diversos mèrits i serveis, però no va arribar a ser-li concedit el títol que ja estava vacant des de l'any 1812.

* * *

Avui en dia continua vacant.

* * *

Per què la baronia porta el nom de Sant Lluís, i no un altre?

L'origen del títol de la baronia de Sant Lluís prové d'un Reial decret signat per rei Carles IV, datat a Aranjuez (Madrid) el dia 6 d’abril de 1794, pel qual atorgava al noble Josep Manel de Pascali i Sampere [Santpere] l'esmentat títol.

Però, per què de Sant Lluís i no un altre nom? Per comprendre adequadament això primer hem de saber qui era aquest personatge.

El Sr. Josep Manel de Pascali, fill de Lluís de Pascali, nomenat cavaller i ennoblit el 24-09-1744 pel rei Felip V, i de Francesca Sampere [Santpere] es va casar amb la Sra. Maria de Pau i van Marck de Lummen, noble. Aquesta senyora era la cinquena filla de Pere de Pau i de Fans (Gant, Flandes 07-01-1684) cònsul d’Espanya a Ostende, Flandes, i de Magdalena Maria Elionor van Marck de Lummen (Oudenarde, Flandes 07-01-1698). Ambdós eren nobles i tenien relacions amb la monarquia espanyola que s'havia establert molts anys abans a Flandes.


Nomenament de cavaller
Nomenament de noble
Amb aquests antecedents no és d'estranyar que la Sra. Maria de Pau entrés al sèquit de la monarquia de les Dues Sicílies com a mainadera de SAR la reina Maria Isabel de Borbó (Madrid, 1789 – Portici, 1848). La mare d'aquesta futura reina era la ja reina Maria Lluïsa de Borbó i de Parma. Ella, com a mainadera de la seva sisena filla, va tenir molta relació amb la mare de la nena, la reina. Com que la nena es va casar amb 13 anys d’edat ella va "perdre" la feina i la reina la va recompensar amb la donació d'un títol nobiliari per al seu marit, que no en tenia.

El marit de la reina mare era el rei Carles IV, qui el 21 d'abril de 1792 va fundar la Reial Orde de Dames Nobles de la Reina Maria Lluïsa en honor de la seva esposa.

A ella la van acceptar com a membre de l'Orde i a ell li van atorgar el títol de Baró de Sant Lluís com a recompensa dels serveis prestats per part de la seva dona.

* * *

Escut de cavaller

corresponent a Lluís Pascali, concedit pel rei Felip V l'any 1744. Amb aquest ennobliment anava comprès la preposició "de" davant del primer cognom.

escut original

còpia recent de l'escut