diumenge, 20 de febrer del 2011

Casa Peñasco

La primera constància que tenim d'aquesta finca termenada data de 1891 i pertanyia al militar madrileny, amb la graduació de tinent coronel, Norberto Peñasco Galí (1839-1901) regidor a l'ajuntament de Barcelona el 1885 i cap del partit reformista. Tenia habitatge al Passeig de Gràcia número 123-125.

Quan ja era vell va edificar a dalt de tot del turó de la Rovira, on ara hi ha el dipòsit d'aigües, una casa amb una tanca en forma de trapezi que envoltava la propietat de la seva casa coneguda amb el nom de Peñasco o altrament anomenada el Castell.

D'aquest personatge en tenim un resum de les seves activitats publicat a La Vanguardia el dimarts 14 de maig de 1901, en un lloc on parla dels òbits de personatges de la ciutat de Barcelona:
Don Norberto Peñasco, teniente coronel retirado desde la restauración, guardando fidelidad á sus ideas. Fue uno de los que más se distinguieron y mayores peligros arrostraron en el movimiento militar que estalló en Madrid, el 22 de junio de 1866. Emigrado á.Francia, estuvo á las órdenes del general Prim, de quien fue fiel y constante amigo, y durante el período revolucionario figuró mucho en la política. Por su desgracia había de amargar los últimos años de su vida una terrible dolencia que le arrebató la vista.

Aquesta casa va ser derruïda l'any 1937 quan es van construir les bateries antiaèries al turó de la Rovira. En un primer moment es va dubtar de si era necessària per a allotjar-hi l'oficialitat del punt militar però finalment es va optar per enderrocar-la i fer un nou habitacle.

Actualment encara es conserva un troç de la tanca de la seva finca al final del carrer de Marià Labèrnia, al vesant nord.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada